Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Το ενεργειακό πρόβλημα θα λυθεί στην… έρημο!

Μέσα σε έξι ώρες, οι έρημοι δέχονται περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει η ανθρωπότητα σε έναν χρόνο! Βασιζόμενοι σε αυτή την παραδοχή και δεδομένου ότι και τα πιο αυστηρά μέτρα ίσως αποδειχτούν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα ευρύ δίκτυο επιστημόνων, οργανισμών και πολιτικών συντάσσονται στις επάλξεις μιας πραγματικής επανάστασης: της κατασκευής τεράστιων ηλιακών πάρκων στις ερήμους και μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Σύμφωνα με τις μελέτες του ιδρύματος DESERTEC, το οποίο προωθεί την ιδέα της αξιοποίησης των ερήμων ως παραγωγικών μονάδων ενέργειας, η συλλογή μόνον του 0,3 % της ακτινοβολίας που πέφτει στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι αρκετή για να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Ακούγεται εντυπωσιακό, τα δε νούμερα είναι ενδεικτικά: η συνολική ενέργεια που λαμβάνει από τον ήλιο κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ερήμου το χρόνο είναι κατά μέσο όρο 2,2 TWh, που αναλογεί με τη θερμική ενέργεια που εμπεριέχεται σε 300.000 τόνους σκληρού λιγνίτη ή σε 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Οι ειδικοί διατείνονται ότι έχουμε την τεχνολογία γιανα μετατρέψουμε το 15% της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στις ερήμους σε ηλεκτρισμό και να παράγουμε μέχρι συνολικά 630.000 TWh το χρόνο, ενέργεια ικανή να καλύψει 40 φορές την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση! Παράλληλα, η εξέλιξη στον τομέα των καλωδίων μεταφοράς υψηλής τάσης εγγυάται χαμηλές απώλειες, της τάξης του 10-15%, κατά τη μεταφορά της ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχέδιο εγκατάστασης αυτών των ηλιακών πάρκων στις ερημικές εκτάσεις μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Ασφαλώς πρόκειται για μια νέα βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές, η οποία αναμένεται να επιλύσει σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τρίτος Κόσμος, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών. Το κυριότερο όμως, είναι το προφανές: η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί για ορισμένους την ‘τελική λύση’ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Free Signature Generator

Free Signature Generator

2 Comments:

Venus said...

Πραγματικά εντυπωσιακή η μελέτη αυτή. Μακάρι να γινόταν και πραγματικότητα ,να γινόταν ο κόσμος καλύτερος. Μπορούμε κια υπάρχουν Δόξα τω Θεό μυαλά ικανότατα να μπορούν να βρίσκουν δυναμικές λύσεις.
Είχα ακούσει επίσης πως μπορούν να αλλάξουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τοποθετώντας στα βάθη των ωκεανών μηχανήματα ,που θα ανακλυκλωναν το ζεστό νερό και θα έφερναν στην επιφάνεια το κρύο.
Βέβαια αυτό προυποθέτει τραγικά χρηματικά ποσά και μελέτες που και να γίνουν ,δύσκολα εφαρμόζονται.
Καλό βράδυ nobi μου.

nobi-z-vp said...

ναι ειναι και οντος μακαρι να γινει και πραγματικοτητα .
εγω αυτο με τα μηχανηματα ακουσα οτι θα φερνουν στην επιφανεια αλατι
τωρα δεν το ξερω αυτο ακριβως και οτι θα τοποθετουσαν μεγαλους καθρευτες στο διαστημα για την αντανακλαση δεν ξερω εγω αυτο που πιστευω ειναι οτι μπορει να γινει κατι στανταρ και πρεπει να γινει.
καλο βραδυ venus.