Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μηβία προτάθηκε στη διάρκεια του Συμποσίου του Παγκόσμιου Κέντρου Ανθρωπιστικών Μελετών στο Πάρκο Μελέτης και Συλλογισμού στο Punta de Vacas (Argentina) στις 15 Νοεμβρίου 2008.

Αυτή η Πορεία επιδιώκει να δημιουργήσει συνείδηση απέναντι στην επικίνδυνη παγκόσμια κατάσταση που διανύουμε, που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πιθανότητα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, από τους εξοπλισμούς και από τη βίαιη στρατιωτική κατοχή περιοχών.

Είναι μία πρόταση κοινωνικής κινητοποίησης άνευ προηγουμένου, παρακινημένη από το Ανθρωπιστικό Κίνημα διά μέσου ενός από τους οργανισμούς του, τον Κόσμο χωρίς Πολέμους.

Η αρχική πρόταση αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Σε λίγους μήνες η Παγκόσμια Πορεία είχε την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων, ειρηνιστικών και μηβίαιων ομάδων, διαφόρων ιδρυμάτων και θεσμών, διεθνών προσωπικοτήτων της επιστήμης, του πολιτισμού και της πολιτικής, ευαίσθητους απέναντι στο επείγον της στιγμής. Επίσης έδωσε έμπνευση για μια τεράστια ποικιλία πρωτοβουλιών σε πάνω από 100 χώρες, διαμορφώνοντας ένα ανθρώπινο φαινόμενο γρήγορης αύξησης (www.theworldmarch.org).
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ
Ζούμε μία κρίσιμη κατάσταση σε όλο τον κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη φτώχεια σε πάρα πολλές περιοχές, την αντιπαλότητα ανάμεσα σε πολιτισμούς, τη βία και τη διάκριση που μολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα γεωγραφικά σημεία, μια βαθιά κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στα οποία σήμερα προστίθεται και η αυξανόμενη πυρηνική απειλή, που είναι το πιο επείγον θέμα αυτή τη στιγμή. Είναι μια στιγμή συσσωρευμένης περιπλοκότητας, που κυριαρχούν τα ενδιαφέροντα της ανεύθυνης κατοχής των πυρηνικών όπλων και η τρέλα των βίαιων ομάδων με πιθανή πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά περιορισμένης διάστασης. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ρίσκο ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία σύγκρουση που θα ερημώσει τα πάντα.

Δεν είναι απλά ένα άθροισμα επί μέρους κρίσεων, βρισκόμαστε μπροστά στην παγκόσμια αποτυχία ενός συστήματος του οποίου η μεθοδολογία δράσης είναι η βία και του οποίου η κεντρική αξία είναι το χρήμα.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
Για να αποφύγουμε την πυρηνική καταστροφή στο μέλλον πρέπει να ξεπεράσουμε τη βία σήμερα, απαιτώντας:

• Τον πυρηνικό αφοπλισμό σε παγκόσμιο επίπεδο,
• Την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων εισβολής σε περιοχές υπό κατοχή,
• Τη σταδιακή και αναλογική μείωση των συμβατικών όπλων,
• Την υπογραφή συμφώνων αναστολής των επιθέσεων ανάμεσα σε χώρες,
• Την αποκήρυξη των πολέμων από τις κυβερνήσεις ως μέσο επίλυσης των συγκρούσεων.

Το επείγον είναι να δημιουργήσουμε συνείδηση για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Είναι επίσης αναγκαίο να ξυπνήσουμε τη συνείδηση της Μηβίας που μας επιτρέπει να απορρίψουμε όχι μόνο τη φυσική βία, αλλά επίσης κάθε μορφή βίας (οικονομική, φυλετική, ψυχολογική, σεξουαλική, κλπ.). Αυτή η νέα ευαισθησία θα μπορέσει να εδραιωθεί και να επηρεάσει τις κοινωνικές δομές, ανοίγοντας το δρόμο για το μελλοντικό Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος.

Απαιτούμε το δικαίωμά μας να ζούμε με ειρήνη και ελευθερία. Δεν ζούμε με ελευθερία όταν ζούμε υπό το καθεστώς απειλών.

Η Παγκόσμια Πορεία είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους για να προστεθούν στην προσπάθεια και να πάρουν στα χέρια τους την υπευθυνότητα να αλλάξουμε τον κόσμο μας, ξεπερνώντας την προσωπική βία, βοηθώντας το πιο κοντινό τους περιβάλλον και μέχρι εκεί που φτάνει η επιρροή τους.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μηβία ήδη έχει δώσει έμπνευση σε διάφορες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μια απ’ αυτές θα είναι η συμβολική πορεία από ένα γκρουπ πολυπολιτισμικό το οποίο θα διασχίσει τις έξι ηπείρους. Θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα της Μηβίας) στο Wellington (Νέα Ζηλανδία), και θα τελειώσει στις 2 Ιανουαρίου 2010 στους πρόποδες της κορυφής Aconcagua, στο Punta de Vacas (Αργεντινή).

Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, σε εκατοντάδες πόλεις θα πραγματοποιούνται πορείες, φεστιβάλ, φόρα, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις για να δημιουργηθεί συνείδηση για το πόσο επείγον είναι να εδραιωθεί η Ειρήνη και η Μηβία. Και σε όλο τον κόσμο οι εκστρατείες υποστήριξης της Πορείας θα πολλαπλασιάσουν αυτό το σύνθημα πολύ περισσότερο από όσο τώρα φανταζόμαστε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους μπαίνει σε κίνηση από πρωτοβουλία του κόσμου.

Η αληθινή δύναμη αυτής της Πορείας γεννιέται από την απλή δράση των ανθρώπων που για λόγους συνείδησης προστίθενται σε μία αξιόλογη αιτία και την μοιράζονται με άλλους.


ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πορείας: Rafael de la Rubia
Εκπρόσωπος Αφρικής: Michel Ussene
Εκπρόσωπος για την Asia-Pacífico: Sudhir Gandotra
Εκπρόσωπος της Ευρώπης: Giorgio Schultze
Εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής: Tomás Hirsch
Εκπρόσωπος της Βόρειας Αμερικής: Chris Wells

ΠΗΓΗ : http://www.kosmosxorispolemous.gr/world ... _proposal/Free Signature Generator

Free Signature Generator

2 Comments:

Venus said...

Όλα καλά και μπράβο τους για την πρωτοβουλία. Πες μου όμως nobi μου,πιστεύεις πως πετυχαίνουν τα αιτήματά τους οι λαοί με τις πορείες?
Ναι,περνάνε το όποιο μήνυμα ,συμφωνώ. Από κει και μετά τι γίνεται?

Καλό σου βράδυ.

nobi-z-vp said...

γεια σου venus !
κοιτα, μια παγκοσμια πορεια συνεργασια ανθρωπων σε παγκοσμιο επιπεδο για ενα κοινο καλο που υποστηριζουμε ακομα και εμεις που δεν συμετεχουμε για μενα ειναι θαυμασιο!!! για μενα για να πετυχουν αυτα τα αιτηματα πρεπει να ταρακουνηθει ολοκληρος ο πλανητης ε.. τετοιες πορειες στοχευουν σε αυτο το ταρακουνημα. αυτο το παγκοσμιο κοινο ειναι η αρχη για κατι καλητερο αυτο γινεται μετα κατι καλητερο

καλο σου βραδυ
ματακια μου ομορφα